debela čebela
Uroš Križaj, dipl. inž. agronomije in hortikulture

Rojen sem leta 1970 v Ljubljani, diplomiral sem na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za agronomijo, z diplomsko nalogo z naslovom Varstvo sadnega drevja v ekološki pridelavi in možnosti za implementacijo ekološke pridelave na območju Brkinov in Krasa (mentor prof. dr. Stanislav Trdan). Znanje in izkušnje z rastlinami v vrtovih in parkih sem pridobival z delom pri znanem ljubljanskem vrtnarju, a sem se kmalu odločil za samostojno prakso načrtovanja in izvedbo ekološko-sonaravno zasajenih vrtov. Za seboj imam že več kot deset let delovnih izkušenj, tako na področju klasičnega urejanja okolja in vrtov kot ekološkega, sonaravnega vrtnarjenja in permakulturnega načrtovanja. Sem tudi aktivni član biodinamičnega društva Ajda Vrzdenec.

Že od mladih nog sem vzgajal rastline v posodicah na okenski polici in tako razvijal morda najpomembnejšo sposobnost, ki mi še danes prav pride pri vsakdanjem delu v najrazličnejših vrtovih – opazovanje. In še vedno se vsak dan izobražujem in izpopolnjujem na področju sodobnih pristopov v ekologiji, v permakulturi in biodinamiki. Moj namen je približati se naravnim, kozmičnim, ritmičnim, trajno spreminjajočim se življenjskim razmeram v naravi. Opazovanje naravnih ciklusov/zakonov, načrtovanje, primerna uporaba različnih tehnik in tehnologij ter predajanje znanja in osebnih izkušenj, so temelj in vodilo za prijetno, mirno življenje modernega, urbanega človeka v svojem vrtu.

Moje profesionalne izkušnje vključujejo abecedo vrtov skoraj bi lahko rekel od A do Ž, načrtoval in soustvarjal sem od majhnih urbanih vrtov do parkovno urejenih, od čiščenja zaraslih površin do načrtovanja in nove zasaditve ekoloških nasadov, vedno pa v skladu s pričakovanji tako mojih strank kot narave. Pri varstvu rastlin uporabljam ekološka sredstva oziroma upoštevam naravni krogotok, ki nam omogoča bujno in zdravo rast, kakovost življenja in bivanja. Sodelujem tako z individualnimi kot javnimi naročniki, nadvse pa me veselijo posebne skupine ljudi, med katerimi naj še posebej omenim projekt Onkraj gradbišča in visokih gred v Črnučah.

Trenutno preoblikujem zunanji bivalni prostor v Črnučah, ki je namenjen vsem, ki jih zanima sonaravno oblikovanje krajine na peščenih tleh; na Krasu, blizu vasi Kopriva, pa poteka družinski projekt zasaditve sadnega drevja in jagodičevja na ilovnatih tleh.

Cilj mojega dela je predati duha in dušo »oikosa«, domovanja vseh živih bitij vrta, sogovornikom in lastnikom vrtov.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.